Altra W's Solstice Road Road Road Running Shoes blå 5dee15

New Look SIMS - Sandaletter - light purple,

2017 exporterades krigsmateriel från Sverige för 11,3 miljarder. Det är en tredubbling sedan början av 2000-talet. Räknat per person är Sverige ett av de länder som säljer mest vapen i världen. 2011 toppade vi listan. Ser man till det totala värdet var Sverige den 14:e största vapenexportören åren 2013-2017.

Wildo Tallrik Set Sport,

Gabor Ballerinaskor - oliv,

Här kan du se utvecklingen av svensk krigsmaterielexport 2001-2017. Öppna grafen här.

Mavi PRINTED DRESS - Skjortklänning - dark blå,

En tydlig trend är mer vapenexport till fler länder. År 1990 exporterade Sverige krigsmateriel till 33 länder och år 2017 exporterades till 62 stycken länder. Under 2013 sålde Sverige krigsmateriel till fler länder än någonsin tidigare eller senare, totalt 66 stycken.

MAMALICIOUS ML FOLEY - T-shirt med print - strawberry ice,

De tio största köparna av svensk krigsmateriel 2017:

PYUA LEAP - Långkalsonger - burgundy röd,

 1. Brasilien
 2. Indien
 3. USA
 4. Philips Halogen Kron E14 18W (23W)10st,
 5. Norge
 6. Tyskland
 7. Noisy May NMERIK - Skjorta - grön,
 8. Nederländerna
 9. Kanada
 10. Frankrike
 11. Even&Odd Linne - dark blå/vit,
 12. Storbritannien
 13. Sydafrika

Vero Moda VMFOX PUFF - Skjorta - light blå,

De senaste fem åren har i snitt 17 procent av den svenska krigsmaterielexporten gått till icke-demokratier, det vill säga länder med stora demokratiska brister på ett eller flera områden. I våra beräkningar utgår vi från organisationen Freedom House ranking av demokratin i olika länder. Exempel på länder som Sverige exporterade krigsmateriel till under 2017 och som räknas som icke-demokratier är:

 • Thailand
 • Förenade arabemiraten
 • TOM TAILOR SERAFINO UNDERLAYER - Långärmad tröja - grå shallow melange,
 • Brunei
 • Qatar
 • Turkiet
 • Indonesien
 • Diesel "ASTICO" S-ASTICO LC LOGO - Sneakers - aloe,
 • Saudiarabien
 • Pakistan
 • Singapore
 • Algeriet
 • Topshop CROP - Flaröd jeans - tobacco,

I april 2018 trädde en ny krigsmateriellag i kraft som ska försvåra export till länder med tveksam demokratisk status eller där mänskliga rättigheter allvarligt kränks. Dock saknas fortfarande ett kriterium som uttryckligen förbjuder export av krigsmateriel till ofria länder och diktaturer.

ONLY ONYWONDER PEARL CORAL LOW - Jeans Skinny Fit - dark blå denim,

Altra W's Solstice Road Road Road Running Shoes blå 5dee15

Matinique JERMANE - T-shirt - bas - dark navy,

Trots riktlinjer som borde förhindra export av krigsmateriel till länder i krig och konflikt säljer Sverige vapen till både krigförande länder som exempelvis USA och Indien och till krigförande diktaturer som exempelvis Förenade arabemiraten och Saudiarabien. År 2000 gick 4 procent av den totala vapenexporten räknat i värde till länder som deltar i väpnad konflikt. År 2015 (senast tillgängliga år) hade procentenheten ökat till 85 procent, enligt en sammanställning gjord av Svenska Freds och Uppsala universitets konfliktdatabasprogram UCDP. Bland de länder som deltar i väpnad konflikt och som 2015 fick köpa svenska vapen finns Saudiarabien, Qatar, Kuwait, Jordanien och Förenade arabemiraten som deltog i bombningar i Jemen. Kategorin innefattar dock även länder som deltar i fredsframtvingande militära insatser, till exempel inom Nato. Trots att det är en bred kategori kan det konstateras att deltagande i väpnad konflikt är regel, snarare än undantag, bland Sveriges vapenkunder.

Sweet SKTBS SWEET LOOSE CREW - Sweatshirt - purple,

Det är ett grundläggande och globalt problem att stater väljer att prioritera militär upprustning före fattigdomsbekämpning och utvecklingsarbete. För varje krona som läggs på bistånd läggs ytterligare 13 kronor på militär upprustning. Flera av de länder som godkänns för vapenexport från Sverige överprioriterar köp av militär materiel framför att tillgodose grundläggande behov som vatten och sanitet för sin befolkning.

ELBA Hilfiger Dustyrose, Rosa,

Det finns totalt ca 185 företag som tillverkar krigsmateriel i Sverige. Knappt 60 av dom är aktiva exportörer. Den svenska krigsmaterielindustrin omsätter cirka 30 miljarder per år. De största företagen är Saab AB som i sin helhet är Sveriges ojämförligt största producent och exportör av krigsmateriel. Andra stora företag som exporterar krigsmateriel är BAE Systems Hägglunds, BAE Systems Bofors, Aimpoint och Nammo. Läs mer om den svenska vapenindustrin här.

Unidrain Montageset Hörn,

Altra W's Solstice Road Road Road Running Shoes blå 5dee15Altra W's Solstice Road Road Road Running Shoes blå 5dee15Altra W's Solstice Road Road Road Running Shoes blå 5dee15Altra W's Solstice Road Road Road Running Shoes blå 5dee15

Poster - USA karta ram 3 40x50cm,

Sveriges regering är ytterst ansvarig för den svenska vapenexporten. Tidigare har ansvaret vanligtvis legat på handels- eller utrikesministern men nu är det justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som är ansvarig. Regeringen har delegerat tillståndsgivningen för vapenexport till myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP (tidigare Krigsmaterielinspektionen).

Yuneec 2-blad Multicopter-propeller-set YUNQ500115A Yuneec Q500,

Ett så kallat principförbud råder för vapenexport i Sverige. Men undantag kan medges enligt Lagen om krigsmateriel om det finns säkerhets- eller försvarspolitiska skäl för det och det inte strider mot Sveriges utrikespolitik. Regeringens riktlinjer säger i korthet att vapenexport inte bör beviljas om ett land är involverat i, eller riskerar att dras in i, en väpnad konflikt eller om det förekommer allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter i landet. Sedan april 2018 gäller också ett så kallat demokratikriterium för svensk vapenexport. Förekommer grava brister i den demokratiska statusen hos mottagarlandet utgör det ett hinder för tillstånd. I praktiken vägs intressen emot varandra i vad som brukar kallas en totalbedömning. När tillstånd ges till vapenexport även där det finns tydliga risker och problem för mänskliga rättigheter eller för väpnad konflikt är det oftast för att försvars- och säkerhetspolitiska intressen prioriterats högre. Exakt hur dessa bedömningar görs i varje fall är sekretessbelagt. Hur det ny demokratikriteriet kommer att tolkas återstår ännu att se. Det ger utrymme både till att stoppa exporten till demokratiskt problematiska länder och att tillåta fortsatta undantag.

vidaXL Professionell väggmonterad flaskhållare 6 flaskor,

Sedan 2003 finns också Politiken för global utveckling, PGU som regeringen ska ta hänsyn till i all politik. PGU ska bidra till en mer rättvis och hållbar global utveckling inom Sveriges alla politikområden. Fattiga människors perspektiv samt rättighetsperspektiv genomsyrar PGU och ska därmed även påverka vapenexporten. Vartannat år gör Svenska Freds tillsammans med nätverket Concord en utvärdering av hur väl regeringen lyckats med att inkorporera PGU i de olika politikområdena. Resultatet av utvärderingen presenteras i en PGU-barometer. Vapenexporten brukar tas upp som ett av de områden där PGU inte har implementeras tillräckligt.

Bröd : från bagels till tunnbröd 9789153428954,

Under 2016 samlades världens ledare i FN och tog fram de globala målen, också kända som Agenda 2030. Agenda 2030 består av 17 mål för hållbar utveckling, i alla länder. Sveriges regering har deklarerat att Sverige ska vara en av de ledande staterna i implementeringen av Agenda 2030 i världen. Den svenska vapenexporten till fattiga, odemokratiska länder samt till MR-förtryckare och länder i väpnad konflikt står dock i tydligt motsättning till målen i Agenda 2030. Vapenexporten är en stor och tydlig målkonflikt i svensk politik. För att Sverige ska kunna vara trovärdig i sina ansträngningar för samtliga av de mål som lyfts inom Agenda 2030 måste denna konflikt adresseras och åtgärdas.

Dammsugarpåsar AEG Accurette Plus,

Sverige ska också förhålla sig till EU:s gemensamma ståndpunkt om vapenexport. Den innehåller åtta kriterier; exempelvis ska hänsyn tas till mottagarlandets respekt för de mänskliga rättigheterna samt för den internationella humanitära rätten vid beviljande av tillstånd. Sverige har även ratificerat FN:s vapenhandelsfördrag Arms Trade Treaty, ATT. ATT är det första fördraget i sitt slag och ska reglera den internationella vapenhandeln. Fördraget innehåller totalt 28 artiklar samt tillhörande paragrafer som stater är bundna att förhålla sig till. Enligt ATT ska förbud mot vapenexport föreligga om det exempelvis finns misstanke om brott mot mänskligheten, attacker mot civila eller folkmord.

Spänningsregulator MFA Modul,

Läs vår analys av propositionen för ny lagstiftning

Schmadribach,Joseph Anton Koch,50x40cm,

Produktbeskrivning

Löparskon som även fungerar på gymmet och till vardags

Vill du njuta av Altras generösa tåbox och härliga stötdämpning även till vardags är ett par Solstice ett bra val. De kan lätt driva dina ben framåt på lunchlöpningen för att sedan vara stilrena nog att ha på fötterna till ditt favorit hak efter jobbet. Deras mångfasetterade profil gör dem även grymma för dig som gillar att vara på resande fot men bara vill packa ett par skor. 

Grunden till skorna erbjuder en generös tåbox där fotens alla muskler och tår får jobba optimalt i ett avslappnat och utsträckt läge. Stötdämpningen tillhör Altras lättaste och är tillräcklig för kortare rundor, ovandelen är av snabbtorkande och ventilerande mesh. Skon är av minimalistisk typ och har noll drop, vilket gör att oavsett om du går eller springer får fot- och vadmuskulaturen jobba för att föra kroppen framåt.  

Storlekstips: I jämförelse med vissa andra skomärken kan Altras skor vara lite mindre, Altra rekommenderar därför att du går upp en halv storlek över din vanliga skostorlek. Och för att ta ett riktigt bra beslut, mät foten och använd vår storlekstabell.

Altra har på kort tid blivit mångas favoritmärke. Med en bakgrund i ultralöpning var skorna till att börja med mest kända bland långdistanslöpare. Idag är de omtyckta bland alla som söker kombinationen av deras två främsta kännetecken, nolldrop och rymlig tåbox. Att skorna har nolldrop betyder att höjdskillnaden mellan häl och tå är noll mm, de är alltså helt platta. Den rymliga tåboxen förklarar sig själv, det är gott om utrymme för tårna att röra på sig och ger fullvärdig kontakt med underlaget. Dessa två egenskaper tillsammans gör att du kan springa naturligt och landa stabilt på framfoten med en kroppshållning som minskar den nedbrytande och skadedrabbade påverkan i nedslaget och ger dig full kraft i frånskjutet.

Detaljer

 • Ventilerande mesh vid tåpartiet
 • Stabiliserande mesh vid häl och mellanfot
 • Stötdämpning: Light
 • Fully Cushioned Zero Drop - ger stötdämpning och låter foten följa ett naturligt rörelsemönster
 • FootShape - Generös tåbox som ger dina tår gott om utrymme för rörelse
 • Läst: PFS
 • Traditionell snörning
 • Storleken är något mindre. Vi rekommenderar att välja en större storlek än normalt. Visa storlekstabell
 • Rakt snitt
Extra Information

Neutral

Mer
Specifikation
Användningsområde
Träning  
Löparskor
Löpstil: Neutral
Dämpning: 0 mm
Material
Yttermaterial: Syntet, Mesh
Skotillbehör
Förslutningssystem: Skosnören  
Vikt per par
150  g
Dimensioner
Sulhöjd: 23 mm  
Material
Ovandel: Mesh, Innersula: 6 mm Contour, Mellansula: High Abrasion EVA, Yttersula: Exposed EVA, gummiförstärkningar
Kön
Dam
Aktuell i vårt sortiment
2018
Produktnummer
776953

Still life with Lemons on a Plate,Vincent Van Gogh,21x26.5cm,

Vill du få nyheter om vapenexport? Anmäl dig då till vår e-postlista för information om vapenexport genom att skriva till vpxinfo@svenskafreds.se

Poster Randig modell, 70x70 cm,

Regeringens skrivelser om strategisk exportkontroll. Svenska Freds beräkningar baserade på Sipri:s siffror kring global vapenhandel och FN:s befolkningsstatistik och Stockholm Peace Research Institute, Sipri. Demokratirankning från organisationen Freedom House för respektive exportår. UCDP,  Uppsala Conflict Data Program.

Dammsugarpåsar Rowenta RB 60,

Uppdaterad 2018-10-10

Karta över Ludvika, Dalarna,