Kanna MERY - Snörstövletter Snörstövletter Snörstövletter - picadilly panna 2da97a

Selected Femme Tall SLFBISMA SKIRT - A-linjekjol - tawny port,

2017 exporterades krigsmateriel från Sverige för 11,3 miljarder. Det är en tredubbling sedan början av 2000-talet. Räknat per person är Sverige ett av de länder som säljer mest vapen i världen. 2011 toppade vi listan. Ser man till det totala värdet var Sverige den 14:e största vapenexportören åren 2013-2017.

Weekday FRANK PRIDE - T-shirt med print - blå,

Skechers Sneakers - grå, grön,

Här kan du se utvecklingen av svensk krigsmaterielexport 2001-2017. Öppna grafen här.

Tommy Hilfiger Tailoröd DESIGN BOWTIE - Fluga - blå,

En tydlig trend är mer vapenexport till fler länder. År 1990 exporterade Sverige krigsmateriel till 33 länder och år 2017 exporterades till 62 stycken länder. Under 2013 sålde Sverige krigsmateriel till fler länder än någonsin tidigare eller senare, totalt 66 stycken.

Sängtopp 90x200 cm,

De tio största köparna av svensk krigsmateriel 2017:

IDUN LÖPARE 33 x 120 cm, Grå,

 1. Brasilien
 2. Indien
 3. USA
 4. More & More Kofta - soft creme,
 5. Norge
 6. Tyskland
 7. BoråsTapeter Tapet Scandinavian Designers II Melodi 1756,
 8. Nederländerna
 9. Kanada
 10. Frankrike
 11. Salomon M's Speedcross 4 GTX Shoes Poseidon/Navy Blazer/Lime Grön (2019),
 12. Storbritannien
 13. Sydafrika

Poster - Dog fashion Målad 40x50cm,

De senaste fem åren har i snitt 17 procent av den svenska krigsmaterielexporten gått till icke-demokratier, det vill säga länder med stora demokratiska brister på ett eller flera områden. I våra beräkningar utgår vi från organisationen Freedom House ranking av demokratin i olika länder. Exempel på länder som Sverige exporterade krigsmateriel till under 2017 och som räknas som icke-demokratier är:

 • Thailand
 • Förenade arabemiraten
 • Selfies,
 • Brunei
 • Qatar
 • Turkiet
 • Indonesien
 • Viktoria Örngott Hjärta,
 • Saudiarabien
 • Pakistan
 • Singapore
 • Algeriet
 • Poster - Världskarta No.11 30x40cm,

I april 2018 trädde en ny krigsmateriellag i kraft som ska försvåra export till länder med tveksam demokratisk status eller där mänskliga rättigheter allvarligt kränks. Dock saknas fortfarande ett kriterium som uttryckligen förbjuder export av krigsmateriel till ofria länder och diktaturer.

vidaXL Partytält 4 väggar 3x4 blå,

Kanna MERY - Snörstövletter Snörstövletter Snörstövletter - picadilly panna 2da97a

Ubbink Ammoniakborttagning Aqua Bactifit 20x2 g 1373008,

Trots riktlinjer som borde förhindra export av krigsmateriel till länder i krig och konflikt säljer Sverige vapen till både krigförande länder som exempelvis USA och Indien och till krigförande diktaturer som exempelvis Förenade arabemiraten och Saudiarabien. År 2000 gick 4 procent av den totala vapenexporten räknat i värde till länder som deltar i väpnad konflikt. År 2015 (senast tillgängliga år) hade procentenheten ökat till 85 procent, enligt en sammanställning gjord av Svenska Freds och Uppsala universitets konfliktdatabasprogram UCDP. Bland de länder som deltar i väpnad konflikt och som 2015 fick köpa svenska vapen finns Saudiarabien, Qatar, Kuwait, Jordanien och Förenade arabemiraten som deltog i bombningar i Jemen. Kategorin innefattar dock även länder som deltar i fredsframtvingande militära insatser, till exempel inom Nato. Trots att det är en bred kategori kan det konstateras att deltagande i väpnad konflikt är regel, snarare än undantag, bland Sveriges vapenkunder.

Mill Oljefyllt element 1000 W vit JA1000,

Det är ett grundläggande och globalt problem att stater väljer att prioritera militär upprustning före fattigdomsbekämpning och utvecklingsarbete. För varje krona som läggs på bistånd läggs ytterligare 13 kronor på militär upprustning. Flera av de länder som godkänns för vapenexport från Sverige överprioriterar köp av militär materiel framför att tillgodose grundläggande behov som vatten och sanitet för sin befolkning.

30x40 cm eller 12x16 tum, klassisk ram i guld,

Det finns totalt ca 185 företag som tillverkar krigsmateriel i Sverige. Knappt 60 av dom är aktiva exportörer. Den svenska krigsmaterielindustrin omsätter cirka 30 miljarder per år. De största företagen är Saab AB som i sin helhet är Sveriges ojämförligt största producent och exportör av krigsmateriel. Andra stora företag som exporterar krigsmateriel är BAE Systems Hägglunds, BAE Systems Bofors, Aimpoint och Nammo. Läs mer om den svenska vapenindustrin här.

Poster Val, 50x70cm,

Kanna MERY - Snörstövletter Snörstövletter Snörstövletter - picadilly panna 2da97aKanna MERY - Snörstövletter Snörstövletter Snörstövletter - picadilly panna 2da97aKanna MERY - Snörstövletter Snörstövletter Snörstövletter - picadilly panna 2da97aKanna MERY - Snörstövletter Snörstövletter Snörstövletter - picadilly panna 2da97aKanna MERY - Snörstövletter Snörstövletter Snörstövletter - picadilly panna 2da97aKanna MERY - Snörstövletter Snörstövletter Snörstövletter - picadilly panna 2da97aKanna MERY - Snörstövletter Snörstövletter Snörstövletter - picadilly panna 2da97a

Groot Action Figures Guardians of the Galaxy Flowerpot Model Toy,

Sveriges regering är ytterst ansvarig för den svenska vapenexporten. Tidigare har ansvaret vanligtvis legat på handels- eller utrikesministern men nu är det justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som är ansvarig. Regeringen har delegerat tillståndsgivningen för vapenexport till myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP (tidigare Krigsmaterielinspektionen).

2st Nerf Magasin, 12 pilars, till Nerf n-strike elite inkl. 60 pilar/skott,

Ett så kallat principförbud råder för vapenexport i Sverige. Men undantag kan medges enligt Lagen om krigsmateriel om det finns säkerhets- eller försvarspolitiska skäl för det och det inte strider mot Sveriges utrikespolitik. Regeringens riktlinjer säger i korthet att vapenexport inte bör beviljas om ett land är involverat i, eller riskerar att dras in i, en väpnad konflikt eller om det förekommer allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter i landet. Sedan april 2018 gäller också ett så kallat demokratikriterium för svensk vapenexport. Förekommer grava brister i den demokratiska statusen hos mottagarlandet utgör det ett hinder för tillstånd. I praktiken vägs intressen emot varandra i vad som brukar kallas en totalbedömning. När tillstånd ges till vapenexport även där det finns tydliga risker och problem för mänskliga rättigheter eller för väpnad konflikt är det oftast för att försvars- och säkerhetspolitiska intressen prioriterats högre. Exakt hur dessa bedömningar görs i varje fall är sekretessbelagt. Hur det ny demokratikriteriet kommer att tolkas återstår ännu att se. Det ger utrymme både till att stoppa exporten till demokratiskt problematiska länder och att tillåta fortsatta undantag.

Opus FANNIE - Blus - simply blå,

Sedan 2003 finns också Politiken för global utveckling, PGU som regeringen ska ta hänsyn till i all politik. PGU ska bidra till en mer rättvis och hållbar global utveckling inom Sveriges alla politikområden. Fattiga människors perspektiv samt rättighetsperspektiv genomsyrar PGU och ska därmed även påverka vapenexporten. Vartannat år gör Svenska Freds tillsammans med nätverket Concord en utvärdering av hur väl regeringen lyckats med att inkorporera PGU i de olika politikområdena. Resultatet av utvärderingen presenteras i en PGU-barometer. Vapenexporten brukar tas upp som ett av de områden där PGU inte har implementeras tillräckligt.

Miss Selfridge DIAMANTE WRAP AROUND STILETTO - Sandaletter - nude,

Under 2016 samlades världens ledare i FN och tog fram de globala målen, också kända som Agenda 2030. Agenda 2030 består av 17 mål för hållbar utveckling, i alla länder. Sveriges regering har deklarerat att Sverige ska vara en av de ledande staterna i implementeringen av Agenda 2030 i världen. Den svenska vapenexporten till fattiga, odemokratiska länder samt till MR-förtryckare och länder i väpnad konflikt står dock i tydligt motsättning till målen i Agenda 2030. Vapenexporten är en stor och tydlig målkonflikt i svensk politik. För att Sverige ska kunna vara trovärdig i sina ansträngningar för samtliga av de mål som lyfts inom Agenda 2030 måste denna konflikt adresseras och åtgärdas.

Hey Honey BRALETTE - Sport-bh - mandarin,

Sverige ska också förhålla sig till EU:s gemensamma ståndpunkt om vapenexport. Den innehåller åtta kriterier; exempelvis ska hänsyn tas till mottagarlandets respekt för de mänskliga rättigheterna samt för den internationella humanitära rätten vid beviljande av tillstånd. Sverige har även ratificerat FN:s vapenhandelsfördrag Arms Trade Treaty, ATT. ATT är det första fördraget i sitt slag och ska reglera den internationella vapenhandeln. Fördraget innehåller totalt 28 artiklar samt tillhörande paragrafer som stater är bundna att förhålla sig till. Enligt ATT ska förbud mot vapenexport föreligga om det exempelvis finns misstanke om brott mot mänskligheten, attacker mot civila eller folkmord.

Dorothy Perkins SABRINA - Sandaler - tan,

Läs vår analys av propositionen för ny lagstiftning

Deryan resesäng, otroligt smidigt,

Material & skötsel

YttermaterialKalvskinn

FoderSkinn

InnersulaSkinn

SulaKonstmaterial

FodertjocklekVarmt foder

Produktinformation

Rund

Klack/sulaBlockklack, främre platå

StängningSnörning

DetaljerBergsklättringsöglor

ArtikelnummerK4511X001-F11

Office FAWCETT - Slip-ins - burgundy,

Vill du få nyheter om vapenexport? Anmäl dig då till vår e-postlista för information om vapenexport genom att skriva till vpxinfo@svenskafreds.se

Lost Ink Plus EMBROIDERED SLEEVES - Skjorta - navy,

Regeringens skrivelser om strategisk exportkontroll. Svenska Freds beräkningar baserade på Sipri:s siffror kring global vapenhandel och FN:s befolkningsstatistik och Stockholm Peace Research Institute, Sipri. Demokratirankning från organisationen Freedom House för respektive exportår. UCDP,  Uppsala Conflict Data Program.

New Look STRIPE RINGER TEE - T-shirt med print - brun,

Uppdaterad 2018-10-10

Fila PURE HOODY - Luvtröja - light grå melange,