Landmann Kolgrill Piccolino 34 cm svart 31382 31382 31382 1dd081

Poster You are not in the universe A4,

2017 exporterades krigsmateriel från Sverige för 11,3 miljarder. Det är en tredubbling sedan början av 2000-talet. Räknat per person är Sverige ett av de länder som säljer mest vapen i världen. 2011 toppade vi listan. Ser man till det totala värdet var Sverige den 14:e största vapenexportören åren 2013-2017.

COS, Byxor, Strl: 50, Svart,

GAP Vardagsklänning - lavender,

Här kan du se utvecklingen av svensk krigsmaterielexport 2001-2017. Öppna grafen här.

Shepherd LINA - Tofflor & inneskor - antique cognac,

En tydlig trend är mer vapenexport till fler länder. År 1990 exporterade Sverige krigsmateriel till 33 länder och år 2017 exporterades till 62 stycken länder. Under 2013 sålde Sverige krigsmateriel till fler länder än någonsin tidigare eller senare, totalt 66 stycken.

Stradivarius Linne - grön,

De tio största köparna av svensk krigsmateriel 2017:

Free People TANK SOLID - Linne - vit,

 1. Brasilien
 2. Indien
 3. USA
 4. Taklampa vit PURUS,
 5. Norge
 6. Tyskland
 7. Rosemunde Kofta - dark forest,
 8. Nederländerna
 9. Kanada
 10. Frankrike
 11. Vince Camuto AVENUE CAMEO ROLL TAB SHIRT DRESS - Skjortklänning - midnight fog,
 12. Storbritannien
 13. Sydafrika

Falke TIAGO - Strumpor - petunia,

De senaste fem åren har i snitt 17 procent av den svenska krigsmaterielexporten gått till icke-demokratier, det vill säga länder med stora demokratiska brister på ett eller flera områden. I våra beräkningar utgår vi från organisationen Freedom House ranking av demokratin i olika länder. Exempel på länder som Sverige exporterade krigsmateriel till under 2017 och som räknas som icke-demokratier är:

 • Thailand
 • Förenade arabemiraten
 • Bugatti MADRID - Tygbyxor - anthra,
 • Brunei
 • Qatar
 • Turkiet
 • Indonesien
 • boohoo MAN VINTAGE WASH RIGID - Jeans slim fit - blå,
 • Saudiarabien
 • Pakistan
 • Singapore
 • Algeriet
 • JoJo Maman Bébé A-linjekjol - navy,

I april 2018 trädde en ny krigsmateriellag i kraft som ska försvåra export till länder med tveksam demokratisk status eller där mänskliga rättigheter allvarligt kränks. Dock saknas fortfarande ett kriterium som uttryckligen förbjuder export av krigsmateriel till ofria länder och diktaturer.

DC Shoes TONIK SE - Sneakers - navy/dark chocolate,

Landmann Kolgrill Piccolino 34 cm svart 31382 31382 31382 1dd081

CELIO MUFUNNY - Parkas - noir,

Trots riktlinjer som borde förhindra export av krigsmateriel till länder i krig och konflikt säljer Sverige vapen till både krigförande länder som exempelvis USA och Indien och till krigförande diktaturer som exempelvis Förenade arabemiraten och Saudiarabien. År 2000 gick 4 procent av den totala vapenexporten räknat i värde till länder som deltar i väpnad konflikt. År 2015 (senast tillgängliga år) hade procentenheten ökat till 85 procent, enligt en sammanställning gjord av Svenska Freds och Uppsala universitets konfliktdatabasprogram UCDP. Bland de länder som deltar i väpnad konflikt och som 2015 fick köpa svenska vapen finns Saudiarabien, Qatar, Kuwait, Jordanien och Förenade arabemiraten som deltog i bombningar i Jemen. Kategorin innefattar dock även länder som deltar i fredsframtvingande militära insatser, till exempel inom Nato. Trots att det är en bred kategori kan det konstateras att deltagande i väpnad konflikt är regel, snarare än undantag, bland Sveriges vapenkunder.

Ganzo MultiTool G202,

Det är ett grundläggande och globalt problem att stater väljer att prioritera militär upprustning före fattigdomsbekämpning och utvecklingsarbete. För varje krona som läggs på bistånd läggs ytterligare 13 kronor på militär upprustning. Flera av de länder som godkänns för vapenexport från Sverige överprioriterar köp av militär materiel framför att tillgodose grundläggande behov som vatten och sanitet för sin befolkning.

Prins Charming,

Det finns totalt ca 185 företag som tillverkar krigsmateriel i Sverige. Knappt 60 av dom är aktiva exportörer. Den svenska krigsmaterielindustrin omsätter cirka 30 miljarder per år. De största företagen är Saab AB som i sin helhet är Sveriges ojämförligt största producent och exportör av krigsmateriel. Andra stora företag som exporterar krigsmateriel är BAE Systems Hägglunds, BAE Systems Bofors, Aimpoint och Nammo. Läs mer om den svenska vapenindustrin här.

Väggdekor / Väggtext - Kaffekopp,

Landmann Kolgrill Piccolino 34 cm svart 31382 31382 31382 1dd081Landmann Kolgrill Piccolino 34 cm svart 31382 31382 31382 1dd081Landmann Kolgrill Piccolino 34 cm svart 31382 31382 31382 1dd081Landmann Kolgrill Piccolino 34 cm svart 31382 31382 31382 1dd081

Poster - Palmkvist no.17 40x50cm,

Sveriges regering är ytterst ansvarig för den svenska vapenexporten. Tidigare har ansvaret vanligtvis legat på handels- eller utrikesministern men nu är det justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som är ansvarig. Regeringen har delegerat tillståndsgivningen för vapenexport till myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP (tidigare Krigsmaterielinspektionen).

Beauty Beast Örngott,

Ett så kallat principförbud råder för vapenexport i Sverige. Men undantag kan medges enligt Lagen om krigsmateriel om det finns säkerhets- eller försvarspolitiska skäl för det och det inte strider mot Sveriges utrikespolitik. Regeringens riktlinjer säger i korthet att vapenexport inte bör beviljas om ett land är involverat i, eller riskerar att dras in i, en väpnad konflikt eller om det förekommer allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter i landet. Sedan april 2018 gäller också ett så kallat demokratikriterium för svensk vapenexport. Förekommer grava brister i den demokratiska statusen hos mottagarlandet utgör det ett hinder för tillstånd. I praktiken vägs intressen emot varandra i vad som brukar kallas en totalbedömning. När tillstånd ges till vapenexport även där det finns tydliga risker och problem för mänskliga rättigheter eller för väpnad konflikt är det oftast för att försvars- och säkerhetspolitiska intressen prioriterats högre. Exakt hur dessa bedömningar görs i varje fall är sekretessbelagt. Hur det ny demokratikriteriet kommer att tolkas återstår ännu att se. Det ger utrymme både till att stoppa exporten till demokratiskt problematiska länder och att tillåta fortsatta undantag.

Högkvalitativt 10 "transparent vattenfilterhus med o-ring.,

Sedan 2003 finns också Politiken för global utveckling, PGU som regeringen ska ta hänsyn till i all politik. PGU ska bidra till en mer rättvis och hållbar global utveckling inom Sveriges alla politikområden. Fattiga människors perspektiv samt rättighetsperspektiv genomsyrar PGU och ska därmed även påverka vapenexporten. Vartannat år gör Svenska Freds tillsammans med nätverket Concord en utvärdering av hur väl regeringen lyckats med att inkorporera PGU i de olika politikområdena. Resultatet av utvärderingen presenteras i en PGU-barometer. Vapenexporten brukar tas upp som ett av de områden där PGU inte har implementeras tillräckligt.

Rödbeta Boltardy 20 st frön,

Under 2016 samlades världens ledare i FN och tog fram de globala målen, också kända som Agenda 2030. Agenda 2030 består av 17 mål för hållbar utveckling, i alla länder. Sveriges regering har deklarerat att Sverige ska vara en av de ledande staterna i implementeringen av Agenda 2030 i världen. Den svenska vapenexporten till fattiga, odemokratiska länder samt till MR-förtryckare och länder i väpnad konflikt står dock i tydligt motsättning till målen i Agenda 2030. Vapenexporten är en stor och tydlig målkonflikt i svensk politik. För att Sverige ska kunna vara trovärdig i sina ansträngningar för samtliga av de mål som lyfts inom Agenda 2030 måste denna konflikt adresseras och åtgärdas.

Dammsugarpåsar Bosch GL 30,

Sverige ska också förhålla sig till EU:s gemensamma ståndpunkt om vapenexport. Den innehåller åtta kriterier; exempelvis ska hänsyn tas till mottagarlandets respekt för de mänskliga rättigheterna samt för den internationella humanitära rätten vid beviljande av tillstånd. Sverige har även ratificerat FN:s vapenhandelsfördrag Arms Trade Treaty, ATT. ATT är det första fördraget i sitt slag och ska reglera den internationella vapenhandeln. Fördraget innehåller totalt 28 artiklar samt tillhörande paragrafer som stater är bundna att förhålla sig till. Enligt ATT ska förbud mot vapenexport föreligga om det exempelvis finns misstanke om brott mot mänskligheten, attacker mot civila eller folkmord.

Bolsius Doftvax med brännare Cranberry 107790501889,

Läs vår analys av propositionen för ny lagstiftning

Aluminium Flaggstång Frankrike,

Produktnummer: 16331905

Med den snygga och flyttbara kolgrillen Piccolino från Landmann kan du bjuda in dina vänner till en grillfest och njuta av ljudet av sprakande kol och den inbjudande doften av grillat kött! Utomhusgrillen har en ventilationsskiva i locket. Tack vare de gummerade lock-klämmorna kan locket fästas på eldfatet, vilket gör grillen säker att transportera. Grillen är kompakt och utrustad med ett 43 cm stort grillgaller och lämplig för en liten grupp på 4 personer. Den levereras även med en tång av rostfritt stål, som kan placeras i den praktiska inbyggda hållaren. Tack vare sin snygga, moderna design och tidlösa svarta färg med röda detaljer kommer grillen Piccolino sticka ut på festen!

Färg: Svart
Material: Emaljerat lock och eldfat + förkromad ram, grillgaller och värmegaller
Mått: 38 x 41 cm (Diameter x H)
Gallerdiameter: 34 cm
Med en termometer och en ventilationsskiva på locket
Gummerade lock-klämmor för säker transport
Inklusive en flasköppnare och en tång i rostfritt stål
Lämplig för 4 personer

Poster - Smiley Tomteluva Reggae dreads God Jul 40x50cm,

Vill du få nyheter om vapenexport? Anmäl dig då till vår e-postlista för information om vapenexport genom att skriva till vpxinfo@svenskafreds.se

Poster - Världskarta No.37 30x40cm,

Regeringens skrivelser om strategisk exportkontroll. Svenska Freds beräkningar baserade på Sipri:s siffror kring global vapenhandel och FN:s befolkningsstatistik och Stockholm Peace Research Institute, Sipri. Demokratirankning från organisationen Freedom House för respektive exportår. UCDP,  Uppsala Conflict Data Program.

Hersilia Separating Romulus from Tatius,GUERCINO,50x50cm,

Uppdaterad 2018-10-10

Matkniv 24 st,